امیر عزیزی رئیس شبکه آسیایی جوامع ایمن اظهار داشت: ضرورت اینکه هوشمندسازی باید در شهرها و به ویژه کلان شهرها انجام شود بر هیچکس پوشیده نیست اما درصد خیلی کمی از شعارهایی که تحت عنوان شهر هوشمند و قبل از آن شهر الکترونیک در ایران و مشهد گفته شد، به تحقق رسید و من عمدهترین مشکل در این زمینه را عدم ارتباط مستقیم با کاربر اصلی که قرار است محصول به دستش برسد میدانم. ما واقعا درک نمیکنیم که نیاز شهروند چیست و به عنوان مسئولین شهری یک سری کارهای از بالا به پایین را صرفا انجام میدهیم و انتظار داریم شهروند استقبال کرده و در این حوزه با ما کارکند. این یک مشکل عمده است که در کشور ما وجود دارد و همینطور در شهر مشهد و شاید شهرداری مشهد که در حوزههای مختلف از جمله هوشمند سازی مستقیما از شهروند نظرخواهی نمیشود که آیا در این حوزه علاقه مند است که از سیستمهای هوشمند استفاده کند یا خیر.
سرپرست مدیریت ساماندهی و مهندسی بحران مشهد افزود: هوشمندسازی حتما میتواند در رفاه زندگی و کاهش مشکلات شهری تاثیرگذار باشد به شرط آنکه تمام استانداردهای مختلف و زیرساختهای لازم شهری آماده باشد و در جنبههای متفاوت و حوزههای مختلفی میتوان از آن استفاده کرد. مثلا در حوزه ایمنی و بحران امروزه از سیستمهای Public Warning و Early Warning که هشدار زود هنگام و هشدار عمومی است در خیلی از کشورها استفاده میشود. این سیستم میتواند جان انسانها را نجات بدهد و مصداق واقعی هوشمندسازی باشد. سیستمهای تخمین خسارت زلزله یکی دیگر از جنبههای واقعی هوشمندسازی است، همچنین شتاب نگارها و لرزه نگارها که تمام اینها بخشی از سیستم یک شهر هوشمند هستند.
بنابراین در حوزههای مختلف این ضرورت احساس شده که شهرها به دنبال هوشمندسازی رفتهاند اما باز هم تاکید میکنم حتما باید نظر کاربر نهایی لحاظ شود و با واقعیتهای جامعه هم منطبق باشد.
عزیزی پیشنهاد کرد در نمایشگاه فناوری اطلاعات امسال نقش بیشتری به شهروندان داده شود و افزود: حضور استارتاپها شاید خیلی خوب باشد اما شاید بتوانیم پنلها و بخشهای مختلفی را بصورت تبادل نظر و بحث و گفتگو برگزار کنیم که هم معرفی دستاوردهای سازمان در آن حوزه باشد و هم از شهروندان نظرخواهی شود که چقدر با این سامانهها کار میکنند و چقدر ممکن است از ایدهآلهای آنها دور باشد. بخشهای مختلف شهرداری هم که در حوزه هوشمندسازی کار کردهاند میتوانند در نمایشگاه غرفههایی داشته باشند که دستاوردهای خودشان را به شکل خیلی ساده ارائه دهند و کمک کنند شهروندان ازکارها و تلاشهایی که در سازمان فاوا شده بهترمطلع شده و از آنها استفاده کنند.
رئیس شبکه آسیایی جوامع ایمن مشهد گفت: شهر مشهد و به خصوص شهرداری مشهد در امر هوشمندسازی مشابه تمام حوزههای دیگر پیشرو است و جایگاه خوبی را در سطح کشوری دارد و اگر ادعا نباشد میتوان مشهد را جزو سه شهر اول بعد از تهران دانست. سازمان فاوا در حوزه فناوری بسیار خوب کار کرده و شاید در بعضی از حوزهها از تهران هم پیشتر باشد.
گفتنی است؛ هشتمین نمایشگاه شهر هوشمند مشهد، با شعار «شهر هوشمند، شهر امید و زندگی»، با محوریت معرفی ویژگیهای شهرهای هوشمند و خدمات ارائهشده در این حوزه به متخصصان و عموم مردم، 12 تا 16 دیماه در سالن فردوسی نمایشگاه بینالمللی مشهد برگزار خواهدشد.