به گزارش روابط عمومی سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری مشهد، نشست «شهر هوشمند، از سیاستگذاری تا اجرا» در نمایشگاه شهر هوشمند برگزار شد و به بررسی این موضوع پرداخت.
عصر دیروز و در حاشیه دومین روز از نمایشگاه شهر هوشمند مشهد، نشست تخصصی بررسی راهکارهای عملیاتی هوشمندسازی شهری با حضور معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری مشهد و سرپرست پروژه تهران هوشمند برگزار شد.
شهریار آلشیخ، معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری مشهد در این نشست با اشاره به 2راهبرد کلی در هوشمندسازی شهرها، گفت: در خیلی از کشورهای اروپایی، بخش اصلی برنامهها بر عهده بخش خصوصی است و به کمک آنهاست که خدمات مختلف به شهروندان ارائه میشود؛ اما در مدل دوم که بیشتر در کشورهای آسیای شرقی استفاده میشود، دولتها نقش اصلی را در فرایند هوشمندسازی ایفا میکنند و با ایجاد قوانین مشخص و استانداردهای کلی، حرکت به سمت توسعه پایدار را در پیش میگیرند.
آلشیخ درباره شرایط کشور ما در این زمینه گفت: در ایران نه بخش خصوصی به حدی قدرت و پویایی دارد که بتوانیم مثل نمونههای اروپایی، تمام بار هوشمندسازی را بر دوش آنها بگذاریم و نه دولت میتواند سیاستگذاریهای کاملی را برای رسیدن به این هدف انجام دهد. به همین دلیل در مدیریتشهری تلاش شده است که با تلفیق توان مدیریت منطقهای و بخش خصوصی، شهرداریها بتوانند پیشگام هوشمندسازی در کشور باشند.
او به اقدامات شهرداری مشهد در این زمینه هم پرداخت و گفت: در 2سال گذشته مرکز نوآوری شهری را با هدف ارتباط مدیریت شهری با جامعه خلاق ایجاد کردیم و در ابتدای سال آینده هم کارخانه نوآوری را راهاندازی خواهیم کرد. در زمینه زیرساختهای ارتباطی هم امروز مشهد با پوشش 90درصدی اینترنت اشیا، از این نظر در رتبه اول کشور قرار دارد. در مجموع سعی ما بر این است که با مهیا کردن بسترهای لازم، بتوانیم مشوقهای خوبی به زیستبوم استارتآپی و نوآور شهر بدهیم تا با ورود آنها به حوزههای مختلف شهری، کسبوکارهای پایدار ایجاد شود و به توسعه مناسبی در حوزه هوشمندسازی برسیم.
علی یقطین، سرپرست پروژه تهران هوشمند، هم در این نشست با اشاره به اینکه مسیر هوشمندسازی در شهرهای مختلف دنیا متفاوت است، گفت: هر شهر با توجه به نیازها و چالشهای خاصی که دارد، به برنامه بومی و خاص برای هوشمند شدن نیاز دارد. با وجود این، 3محور اصلی در تمام شهرها برای حرکت به سمت هوشمند شدن وجود دارد. محور اول، تغییر تفکر سنتی درباره مدلهای کسبوکار است. دومین مورد، افزایش تعداد ذینفعان شهری و همکاری آنها با هم برای بهبود انجام امور است. محور سوم هم تغییر کلی و بنیادی در فرایندها و ساختارهای مختلف شهر بهمنظور ارائه خدمات بهتر به شهروندان است.
یقطین به چالشهای مدیران شهری در مسیر هوشمندسازی هم پرداخت و درباره آن گفت: مهمترین چالش شهرداریها در مسیر هوشمندسازی، کم بودن حوزه اختیارات این مجموعههاست. بسیاری از موارد مهم و تعیینکننده در فرایند هوشمندسازی خارج از اختیارات مدیریتشهری قرار دارد و نبود مدیریت یکپارچه، در عمل حرکت به سمت هوشمند شدن شهرها را با دشواری همراه کرده است. با وجود این، در سالهای گذشته شهرداریهای مشهد و تهران اقدامات ارزشمندی در این حوزه انجام دادهاند و شهرهایی پیشرو در این زمینه هستند